Азия и Австралия
УЗБЕКИСТАН
 
 
Тръгване от: София, България
 
цена от
3460 лв.
9 дни / 7 нощувки
Транспорт: Самолет
 
Тип изхранване:  HB - Закуска и вечеря
 
Дати:  22.09.2022

УЗБЕКИСТАН - СПОМЕНИ ОТ ВЕЛИКИ ИМПЕРИИ

 

 

9 дни/ 7 нощувки

 

Маршрут: София - Истанбул - Ташкент - Хива - Бухара - Шахрисабз - Самарканд - Ташкент - Истанбул - София

30.04 - 08.05.2022

22.09 - 30.09.2022

 

 

Програма:

 

Ден 1  София - Истанбул  - Ташкент

Полет от летище София, Терминал 2 до Ташкент с АК „Turkish Airlines” с прекачване в Истанбул.

 

Ден 2  Ташкент

Рано сутринта в 07.10ч. кацане на международно летище Islam Karimov в Ташкент. Посрещане на летище от фирмата партньор. Трансфер до хотела, настаняване и кратко време за почивка. Закуска в хотела.

След закуска,   Обзорна обиколка на столицата на Узбекистан - Ташкент. Името на града се смята, че идва от тюркската дума „таш“, която означа камък. Ташкент е древен град, който някога се намирал на Пътя на Коприната, а днес е съчетание от уникален микс от средновековни сгради и  стилна европейска архитектура. Посещение на комплекс Хаст - Имам  - религиозен център на столицата, който включва няколко конструкции, построени в периода XVI - XIX в. В него ще имаме възможността да видим медресето Барак Кхан,

Мавзолея на Кафал Шаши. След това ще посестим най- големия пазар в страната - Chorsu Bazaar и ташкентското метро. Разглеждане на медресе Кукелдаш и джамията Джума, Музея за приложно изкуство.

Ще минем през площад Амир Темур, където се намират и едни от най-важните политически и културни сгради на града.

По време на нашата обиколка ще видим и Мемориалът на загиналите по време на Втората Световна война, Паметник „Кураж“ , издигнат по случай трагичното земетресение от 26 април 1966.г, когато половината жители на града остават без покрив над главите си; Площад на Независимостта - едно от най-известните места и главен площад на Ташкент. Той получава името си на 5 септември 1991г, тъй като на 1 септември 1991г. e обявена независимостта на Узбекистан от Съветска Русия. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

 

Ден 3 Ташкент - Ургенч - Хива

Закуска. Освобождаване на хотела. Рано сутринта трансфер до летището за вътрешен полет до Ургенч. Пристигане на летището, откъдето потегляме за Хива (около 40 мин.) , наричан често „Седмото чудо на света“!

Хива е древен град, в миналото основен търговски център на Пътя на коприната. Всички кервани спирали там по пътя си за Китай и обратно. Могат да се чуят много интересни легенди, които разказват за произхода на Хива. Твърди се, че градът се разраства около кладенеца „Хеввах“. Кладенецът е изкопан по заповед на Сим, по-големият син на библейския Ной.

 

Посещение на комплекс Ичан Кала,  включен в Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Уникални архитектурни забележителности се помещават вътре - джамии, мавзолеи,  медресета и дворци, построени в началото на XIXв. Следва мастър клас с типичен узбекски дом - ще имате възможността да се включите в правенето и дегустация на най-вкусния и популярен местен хляб, изпечен в глинена пещ, както и самоса, ястие, представляващо пълнени джобчета от тесто. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в Хива.

Ден 4 Хива - Бухара

Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за Бухара (ок. 7-8 часа), минавайки през легендарната червена пустиня Къзълкум. Тя е 15-тата по големина в света и втората най-голяма в Централна Азия. Името ѝ в превод от турски език означава „Червен пясък“. Ще направим и кратки спирки за освежаване по време на пътуването. Пристигане в Бухара и настаняване в хотел 3*/4*.  Свободно време. Вечеря в местен ресторант.  Нощувка.

Ден 5 Бухара

Закуска. Пешеходен тур на Бухара.

Бухара е град, богат на история, на територията на който се намират над 140 архитектурни паметници. Петият по големина град в  страната, той съществува от близо 2500 години и отдавна е център на търговията, науката, културата и религията. Историческият център  е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Посещение на: Цитаделата Арк ,която датира от V в.  и е най-стария исторически паметник в града, историческата джамия Боло Хауз, датираща от XVIII в., комплекс Po-i-Kalyan - архитектурен ансамбъл, разположен в подножието на минаретата Калян, който се състои от 3 сгради, построени в периода XII-XVI век; Ляби-Хауз -  площад, построен около басейн през 1620 г. (името на  плащода е на  таджикски език и означава  „около басейна“), е най-спокойното и интересно място в града – засенчено от черничеви дървета, стари колкото басейна. По време на обиколката, ще видим и летния дворец на последната династия - дворец Ситораи

Мохи-хоса, който е построен да помещава семейство Романови, някои от обектите са донесени от Русия.

Свободно време за обяд. След обяд ще имаме  възможността да се насладим на фолклорно шоу, с което ще усетим духа и традициите на узбеките. Вечеря в местен ресторант.  Нощувка в Бухара.

Ден 6 Бухара - Шахрисабз - Самарканд

Закуска и напускане на хотела. Отпътуване за Шахрисабз ( 280 км, ок. 5 часа).,родното място на Тамерлан.

Пристигане и начало на Обиколен тур на града, по време на който ще разгледаме: Останки от двореца Ак-Сарай и статуята на Амир Темур на главния площад; Комплекс Дорут Тиловат – Къщата на медитацията, джамия Кок-Гумбаз, мемориален комплекс Дорус Саодат, в превод означава „Дом на силата“ и е построен за династията на Тимуридите веднага след смъртта на сина на Тимур  - Жахонгир през XIVв. След края на обиколката, отпътуване за Самарканд ( 120 км, ок. 2-3ч.). Пристигане в Самарканд - третият по големина и население град в Узбекистан. Самарканд е и един от най-старите градове в света, основан, според археологически данни, през VIII век пр.Хр. В продължение на повече от две хиляди години градът е ключов , откъдето минава Пътят на коприната между Китай и Европа. Той е и един от основните центрове на науката на Средновековния Изток. През XIV век е бил столица на империята на Тамерлан. По-голямата част от архитектурните шедьоври на града са построени през тази епоха. Това е периодът на най-високото развитие на Самарканд.

Настаняване в хотел 3*/ 4*. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

Ден 7 Самарканд

Закуска. Обзорна обиколка на града. Самарканд ще ни разкрие всички чудеса на Пътя на коприната, величествените медресета, лазурните мозайки и обширните пространства, които са били разширявани по време на  най-големите епохи, легенди и мистерии на Централна Азия. Ще посетим площад Регистан, където в миналото хората са се събирали, за да разберат новините, които местните владетели оповестявали, като се използвал и като място за публични екзекуции. Площадът е ансамбъл от 3-те най-големи медресета от древната персийска архитектура:  Медресето на Улуг бег (1417-1420), Медресе Тиля-Кори (1646 - 1660) и Медресе Шер-дор (1619 - 1636). Свободно време за обяд. След това продължаваме с посещение на Шахи Зинда - паметник на средновековната архитектура в Самарканд, ансамбъл от мавзолеи и други ритуални сгради от IX -XIV и XIX век. Името Шахи-Зинда (което означава "живият цар") е свързано с легендата, че тук е погребан Кусам ибн Абас, братовчед на пророка Мохамед. Посещение на занаятчийски център за копринена хартия, където ще се види стария метод за производство на хартия на ръка. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в Самарканд.

 

Ден 8 Самарканд - Ташкент

Закуска. Освобождаване на хотела. Продължаваме да разглеждаме чудесата на града, наричан още „Рим на Изтока“ , възхваляван от редица историци и поети. Първа спирка е джамията Биби Ханъм, наречена в чест на любимата съпруга на Тамерлан. Джамията е архитектурен паметник от периода 1399-1404г. , който бива възстановен от руините в края на XX век. Джамията е издигната по заповед на Тамерлан след победоносната му кампания в Индия. В строителството участват майстори от различни страни: Индия, Иран, Азербейджан. Посещение на пазар „Сияб“ , най-големият в Самарканд. След това ще се отправим към Обсерватория Улуг Бег, построена през 20-те години на XV в. астронома Улуг Бег. Тя е считана за една от най-значимите през Средновековието. До 1437 г. е съставен небесен каталог, в който са описани над 1018 звезди. Там е определена и продължителността на звездната година: 365 дни, 6 часа, 10 минути, 8 секунди (с грешка от + 58 секунди). Трансфер до гарата и отпътуване за Ташкент с влак. След пристигане  в Ташкент , ще се отправим за вечеря в местен ресторант. Нощувка в Ташкент.

 

Ден 9 Ташкент - София

Закуска. Освобождаване на хотела и трансфер до летището. Полет от Ташкент с прекачване в Истанбул. Пристигане в София.

 

Край на програмата!

 

Период на пътуване

Възрастен в двойна стая

Единична стая

30.04 - 08.05.2022

1769 €/3460  лв.

2025€/3961  лв.

22.09 - 30.09.2022

1769 €/3460 лв.

2025€/3961  лв.

 

Цената включва:

·        Самолетен билет София - Ташкент - София с включени летищни такси с АК Turkish Airlines

·        Ръчен и чекиран багаж

·        Вътрешен полет Ташкент - Хива

·        Билети за влак Самарканд - Ташкент ( Икономична класа)

·        Всички трансфери, описани по програма

·        7 нощувки със закуски в хотел 3*/4*  както следва:

-         1 нощувка в Хива

-         2 нощувки в Бухара

-         2 нощувки в Самарканд

-         2 нощувки в Ташкент

·        7 вечери в местни ресторанти

·        Туристическа обиколка на Ташкент

·        Туристическа обиколка на Хива

·        Туристическа обиколка на Бухара

·        Туристическа обиколка на Шахрисабз

·        Туристическа обиколка на Самарканд

·        Мастър клас и дегустация на приготвените местни ястия

·        Традиционно фолклорно шоу в Бухара

·        Входни такси за посещаваните обекти, описани по програма

·        Такси за снимане с фотоапарати/ камери при посещение на туристическите обекти

·        Местен екскурзовод от фирмата представител по време на цялото пътуване

·        Бутилирана вода по време на туровете

·        Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ 10 000 евро на ЗД „Евроинс“

·        Водач - преводач от България при минимум 12 записани туриста

 

Цената не включва:

·        Лични разходи

·        ПСР тестове - при необходимост, ТО предоставя ваучер за отстъпка за лаборатории Рамус

·        Бакшиши за местните шофьори и екскурзоводи

·        Застраховка „Отмяна на пътуване“ на ЗД „Евроинс“, която включва специални ковид условия

 

Условия за записване:

Задграничен паспорт валиден 6 месеца след датата на връщане от пътуването.

Депозит в размер на 50% от сумата на човек.

Доплащане до 45 дни преди заминаването.

 

Стандартни такси за прекратяване:

Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на стандартните такси за прекратяване:

 1/ от деня следващ деня на подписване на договора до 60 календарни дни

преди датата на отпътуване - такса в размер на 100 лв. на турист

 2/ от 59 до 31 календарни дни преди датата на отпътуване - 100% от внесения депозит

 3/ под  30 календарни дни преди датата на отпътуване - 100% от общата цена на туристическия пакет

 

Вид използван транспорт: Самолет / Минибус/ Автобус

 

Забележки:

·        Посочените пакетни цени са калкулирани при курс на лева спрямо долара 1 USD = 1.70 лева. В случай, че обменният курс се завиши или намали с 5 или повече процента, туроператорът си запазва правото да внесе корекция в общата пакетна цена.

·        Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията – 12. Срок за уведомление за недостигнат брой: 20 дни преди датата на отпътуване

·        При промяна цените на входните такси за обектите и ресторантите, същата ще бъде променена и прекалкулирана.

·        COVID-19 условия за влизане в Узбекистан към дата 06.12.21: всички туристи следва да представят негативен резултат от PCR тест, направен 72 часа преди отпътуване.

·        При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства, е  възможно програмата да претърпи промяна! Полетните часове подлежат на препотвърждение от АК-те!

·        ТО си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите, при необходимост!

 

Полезна информация за Узбекистан

Валута

Местната валута на Узбекистан е узбекистански сом (сум) - UZS. В бюрата за обмяна на валута и банките приемат както щатски долари, така и евро.

1 Български лев ~ 6 209,04 Узбекски сом

1 Евро ~ 12 146,01 Узбекски сом

Как да се обличаме в Узбекистан?

Няма специфични изисквания и рестрикции какви дрехи да се носят, всичко зависи от това по време на какъв сезон се посещава държавата и каква е температурата. Въпреки това, трябва да бъдете внимателни към местните традиции, култура и религия. По време на посещение на религиозни обекти, жените трябва да носят по-широки дрехи, покриващи по-голямата част от ръцете и краката им, както и деколтето. Препоръчително би било да покриете главата и раменете с шал или кърпа за глава. Имайте предвид, че ще трябва да свалите обувките си, докато влизате в джамия или в някое от свещените места, където хората се молят.

Телефони и интернет

Код: +998

Можете да закупите местна СИМ карта от летището. Интернет

Електричество

В Узбекистан щепселите и контактите са от тип C и F. Стандартното напрежение е 220 V, а стандартната честота е 50 Hz.

Религия и език

Около 80 % от населението на страната са мюсюлмани (сунити) ,  около 18 % са атеисти и по-малко от 2 % са християни. Официалният език е узбекски, който е част от тюркската езика група. Голяма част от населението говори руски език, а по туристическите обекти, по-големите градове и по-младите хора, говорят и английски език.

 

„Отмяна на пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” на ЗД «Евроинс”, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.